donderdag 22 januari 2015

Fotoliegen

"Vanaf 26 januari a.s. doe ik mee met een online fotocursus van Else Kramer en het Nationaal Archief: Fotoliegen. Ook iets voor jou? Je leest er meer over opwww.elsekramer.nl/fotoliegen."

Lieg jij wel eens met je foto's?


Project Fotoliegen onderzoekt relatie tussen beeld en werkelijkheid in ‘Social Media Age’ 

ROTTERDAM, 20150120 -- We leven in een visuele wereld. Per dag worden inmiddels meer dan 1,8 miljard foto’s gedeeld. We worden overspoeld door beelden - en iedereen is fotograaf. Maar hoe zit het met die foto’s? Zijn ze waar? Of liegen ze er op los? En wat moeten we met al die bewerkte foto’s op Sociale Media? Deze actuele vragen onderzoekt fotosoof Else Kramer tijdens een gratis online fotocursus in aanloop naar de fototentoonstelling Blikvangers in het Nationaal Archief, te zien van 20/2 tot en met 12/7. 

Fotoliegen is van alle tijden - maar nu actueler dan ooit 
Kramer: “Fotografie verhoudt zich op een bijzondere manier tot de waarheid. We denken vaak met een foto de werkelijkheid vast te leggen. Maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend.”  

“Dat zie je bijvoorbeeld in fotojournalistiek, waar Roger Fenton al in 1855 kanonskogels verplaatste zodat hij een pakkender beeld kreeg voor zijn reportage over de Krimoorlog. Maar ook op Sociale Media, waar nauwelijks nog een onbewerkte of ongemanipuleerde foto te zien is.” 

Fotoliegen maakt die manipulatie expliciet en laat mensen anders kijken naar foto’s en naar de werkelijkheid. Met deze cursus kunnen ze zelf ervaren hoeveel keuzes ze eigenlijk maken bij het maken van een foto. En hoe iedereen eigenlijk altijd een beetje ‘liegt’. 

Hoe het werkt: creatief ‘liegen’ en elkaar inspireren 
Aan de hand van opdrachten gaan de deelnemers aan de slag met waarheid in fotografie. Foute framing, de titel-carrousel en meer maken duidelijk hoe ingewikkeld de relatie tussen beeld en waarheid eigenlijk is. Doordat de deelnemers de foto’s online delen kan iedereen meekijken en ervaren hoe snel je liegt met foto’s. Deelname is gratis en de deelnemers kunnen zich aanmelden via: http://elsekramer.nl/fotoliegen.  

De foto’s van de deelnemers zullen tijdens de Blikvangers tentoonstelling te zien zijn in het Nationaal Archief en zo een actueel commentaar vormen op de foto’s van vroeger.  

Over Else Kramer 
Fotosoof Else Kramer onderzoekt hoe wij kijken en fotograferen en hoe dat verandert onder invloed van Sociale Media. Ze is onder andere bekend van Synchroonkijken en de Super-Selfie Cursus; online projecten waaraan duizenden mensen deelnamen. Ze gaf onlangs selfie-les bij het Jeugdjournaal en leerde al meer dan 3.500 fotografen Anders Kijken. Vorig jaar organiseerde ze voor het Nationaal Archief het Fotogeluk project, waarbij bijna 1.000 mensen een week lang hun geluk fotografeerden en deelden.  

Over het Nationaal Archief 
In het Nationaal Archief bevindt zich het grootste fotoarchief van Nederland, met zo'n 15 miljoen foto's uit de afgelopen 170 jaar. Vanaf 20 februari t/m 12 juli is een deel van deze unieke collectie voor het eerst te zien. Deze originele foto's laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende fotografen. Fotografen zoals Emmy Andriesse, Eva Besnyö, Henk Blansjaar, Brassaï¯, Robert Capa, Ed van der Elsken, Paul Huf, Johan van der Keuken, Aart Klein, László Moholy-Nagy, Cas Oorthuys, Pieter Oosterhuis, Willem van de Poll, Erich Salomon, Gerda Taro, Alexandrine Tinne. Zij legden de geschiedenis vast, van oorlog en expedities tot de schoonheid van ons land. Zie www.gahetna.nl/blikvangers

De fotocollectie bevat vooral pers- en documentaire foto's van historische gebeurtenissen, tijdsbeelden, landschappen en mensen. De meeste foto's in de collectie zijn gemaakt tussen 1865 en 1990. Ongeveer 1,2 miljoen van deze beelden zijn te bekijken op gahetna.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ochtendkater

In het Chinese boekje van de kringloop.