En zo is het

“If you can relish in the presence of a cat, a bird or a flower, the world will be yours.” Anoniem (Kedi)

maandag 2 november 2009

Allerzielen, een lint van licht












Vanavond vond er in Leiden voor de eerste maal een Allerzielen Viering plaats op de oude begraafplaats de Groenesteeg in Leiden. Een herdenking op een prachtige oude plek. De gehele begraafplaats werd verlicht door kaarsen, een lint van licht. Namen werden gezongen, gedichten voorgelezen, er was muziek. De prachtige oude beuk was omgetoverd tot een wensboom. Het was een heldere, windstille droge avond met aan de hemel een volle maan... Mooier kon het haast niet. Het was een viering met nadruk op het woord viering..... Ik hoop dat deze traditie zich zal voortzetten in de komende jaren.


In de uitnodiging die ik ontving stond deze tekst

Allerzielen Leiden biedt gelegenheid de doden te herdenken op een manier die aansluit bij de samenleving van nu. Het geeft opnieuw vorm aan een van oorsprong katholieke traditie, maar is aan geen enkel geloof verbonden.
Op diverse manieren wordt stilgestaan bij en aandacht geschonken aan rituelen en gebruiken, een ritueel is een pauze, een tijd van een andere orde, rituelen die ons helpen onze gevoelens en emoties te (her)beleven.
Wil je meer foto's zien van deze bijzondere begraafplaats, klik dan op de foto van de beuk.

1 opmerking:

  1. Mooie foto's!
    De rode kat op de tweede foto lijkt op Iwan. Ik kan me niet voorstellen dat hij zover komt, hij zal het dus waarschijnlijk niet zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Hartediefjes

Aan beide kanten